Bagare med bröd vid Johannas hembakta vid Hotell Grelsby Strand.

Doften av surdegsbröd bakat i stenugn

Finns det något godare än nybakta bullar och en kopp kaffe i solen? Det skulle i så fall vara en smörgås med ljummet åländskt hemvete.

Allt det hittar du vid Hotell Grelsby Strand, som ligger vackert i en sluttning med utsikt mot vattnet i den glittrande Snäckviken. Den pampiga stenbyggnaden från 1930 huserar nämligen Johannas Hembakta, ett stenugnsbageri och café som även fungerar som hotellets reception. Här hittar du matiga smörgåsar och godaste fikat. Brödet bakas av ekologiskt och lokalodlat spannmål från Överängs Kvarn, nästan alltid av surdeg. Sortimentet varierar med säsong och bagarens humör, du hittar allt från surdegsciabatta och minipizzor till levain och rågbitar. Givetvis även nybakta bullar, cookies och andra godsaker! Det är också bageriet som står för brödet som serveras på hotellets goda Ålandsfrukost. Håll annars utkik efter Johannas Hembakta i matbutikerna på Åland, kom ihåg att testa bageriets hemvete.

Fler upplevelser

På det lummiga hotellområdet finns en generös gräsmatta som inbjuder till lek. Vid badstranden finns dessutom ett vildmarksbad och en flytande bastu med sjöutsikt som du kan hyra även om du inte är gäst på hotellet.

Mitt emot bageriet har mikrorosteriet Rosterverket sina lokaler. Här jobbar kaffeälskarna hårt för att rosta sig fram till den perfekta koppen kaffe. Annars är det promenadavstånd till ölbryggeriet Stallhagen, som även har en omtyckt gastropub. Hotellets placering mitt på Åland är också perfekt som utgångspunkt för olika utflykter.