Alla caféer med minsta lilla självaktning serverar den och på marknader går den åt som smör i solsken. Nästan alla som kommer till Åland äter minst en bit Ålandspannkaka som passar till det mesta.
Bäst att börja med den stora stridsfrågan – ska det vara risgryn eller mannagryn i Ålandspannkakan?
Tina Dahlblom Landell, hushållslärare och innehavare av Saltvik Bed & Breakfast, bakar plåt efter plåt med pannkaka under sommarhalvåret åt sugna gäster och hon har valt väg:
– Jag bakar den på risgryn, jag tycker att den blir fluffigare så.
Tina serverar den helst med sviskonkräm – en kräm som kokats på torkade plommon och kryddats med kanel – och en klick ”snömos” som vispgrädde heter på åländska. Men hon har jordgubbssylt i beredskap om någon hellre vill ha det.
En mångsidig delikatess
Tina har sina rötter i Åboland i sydvästra Finland och kom till Åland 1989 för att bli lärare för blivande kockar. Då kände hon endast till den vanliga pannkakan som vispas ihop av mjölk, ägg och mjöl. Men hon fick snabbt bekanta sig med Ålands ”nationalrätt” och hon blev förtjust.
- En delikatess som passar till mycket – som mellanmål, till eftermiddagskaffet och som efterrätt. När vi dukar upp en buffé har jag alltid pannkakan med bland efterrätterna men då i gaffelstora bitar, säger Tina.
Den är mättande. Basen är mannagryns- eller risgrynsgröt som blandas med socker, mjöl och ägg.
- Kanske pannkakan kom till när man förr i tiden hade gröt över som man ville piffa upp, funderar Tina.
Förr serverades den också som en liten välkommen-munsbit på kalas.
Vem serverar bästa Ålandspannkakan?
Åk gärna runt Åland och testa pannkakan på olika serveringar. Baka den sedan hemma – av de gryn du föredrar!