Interiör från utställningen om Bomarsund vid Bomarsunds besökcenter.
Museer på Åland

Portal till Bomarsundstiden

Efter att ha tillhört Sverige blev Åland och Finland en del av Ryssland efter kriget 1808-1809. Samtidigt blev Åland det ryska tsardömets yttersta utpost mot väst och bygget av Bomarsunds mäktiga kustfästning inleddes 1830. 

Fästningen förstördes senare av franska och engelska styrkor under Krimkriget 1854, men ruinerna står kvar. I det nya besökscentret får du med ljud och bild uppleva Bomarsunds uppgång och fall innan du vandrar vidare ut på området.

En kulturell mötesplats 

I år är det 170 år sedan fästningen i Bomarsund föll under Krimkriget. För att uppmärksamma händelsen lyfter Bomarsunds besökscenter i år områdets roll som kulturell mötesplats. På det närliggande Prästö finns begravningsplatser från flera konfessioner som vittnar om många kulturmöten. Det blir även fokus på mat och dryck ur ett mångkulturellt perspektiv. 

Besökscentret har öppet från maj till september, ruinerna går att besöka året om. Här finns två vandringsleder, en i Bomarsund och en i Prästö, samt fina vyer vid tornruinerna på Djävulsberget och vid Notvikstornet. 

Upptäck Bomarsund

Bomarsunds fästningsruiner 

COASTAL PAST, app med information om Bomarsund på fyra språk, gratis att ladda ner via  Apple App Store eller Google Play.

Fler artiklar inom samma kategori

Fler artiklar inom samma bransch