Motionsloppet blir allt fler på Åland. Men hur tränar man bäst inför ett lopp och vad ska man tänka på om man aldrig sprungit ett förut? Rutinerade löparen Anki Nordman ger sina bästa tips till tidningen Åland Just Nu.
Runt Mariehamn, genom Bomarsund, över Brändö eller landsväg i Jomala. Motionsloppen finns överallt och hela tiden på Åland från vår till höst och antalet har ökat exponentiellt de senaste åren.
- Det har varit något utav en löparboom de senaste fem till åtta åren och många nya lopp har tillkommit, det är riktigt kul, säger Anki Nordman.
Hon har en bakgrund som friidrottare och har sprungit allt från 800 meter till maraton. Under 90-talet var hon med i det finska landslaget och tog flera finska mästerskapsmedaljer.
- Efter att ha avslutat den karriären har jag utbildat mig till tränare och instruktör. I dag jobbar jag med det och håller kurser i bland annat löpning och styrketräning i mitt eget företag.
Hon har själv märkt att intresset för löpning har ökat de senaste åren.
- Det har varit mycket löpargrupper och jag har märkt en stor skillnad på intresset och har hållit i flera kurser både individuellt och för grupper. För de individuella personerna har det varit mycket löpteknik och så, jag tycker att det är bra att man kommer i gång och faktiskt tar hjälp av någon som vet hur löpsteget ska vara.
Hur hitta motivationen?
Anki Nordman tror att en ganska enkel sak kan vara lösningen till att hitta motivationen för att börja löpträna.
- Anmäl dig till ett av alla lopp och snör på dig skorna och kom iväg ut. Om man aldrig sprungit förut anmäler man sig inte till ett maraton direkt, men man kan ta något av de femkilometerslopp som finns.
- Efter det går utvecklingen successivt, man börjar på nybörjarnivå och kan till exempel jogga en minut och gå en minut och sedan öka på joggingminuterna efter hand, säger Anki Nordman.
Hon tror att en orsak till att intresset för löpning ökat så mycket de senaste åren är att det är så lättillgängligt och inte kräver mycket till utrustning.
- Det som krävs är främst ett par bra skor och såklart någon form av träningskläder. När det gäller skorna tror jag att det är bra att gå till en sportaffär där de kan skor och prova sig fram. Det är inte alltid den dyraste som är den bästa, utan skon ska sitta runt foten och varken vara för stor eller för liten.
Fötterna under kroppen
När det kommer till att få själva löpningen att sitta finns det en enkel grundregel.
- Det gäller att få foten under kroppen och inte framför kroppen, då bromsar man upp sig i löpstegen. Det gäller att börja försiktigt och inte springa så mycket på asfalt, grusvägar är bättre för kroppen.
Hur ska man tänka om man har känsliga knän eller någon annan skada?
- Huvudprincipen är att man inte ska springa om det tar ont i knäna eller någon annanstans. Man kan dock jobba i förebyggande med styrketräning och träna muskulaturen i låren så att de tar stöten och inte själva knäna.
- Om man börjar känna av något ska man ta några extra vilodagar, det är bättre att vara försiktig med sådant här.
Just styrketräningen kan också vara ett bra sätt att variera träningen från att vara bara löpning.
- Det är bra att jobba med bålen, vader och fötter, allt sådant som används vid löpning. Man behöver inte gå till gym eller så men köra en 15 till 20 minuter efter löpningen. Även stretching och smidighetsövningar som öknar rörligheten är bra att göra.
- Annars är det också bra att kombinera löpningen med annan konditionsträning så som cykling eller simning. Simningen är även ett bra sätt att få i gång återhämtningen i kroppen.
Har du något favoritlopp på Åland?
- Kanonloppet är en klassiker. Sen tycker jag bara det är kul i och med att det ökat och finns så många olika varianter av lopp nu för tiden så man kan verkligen inte påstå att det inte finns några lopp på Åland längre.
Artikeln publiceras i samarbete med Åland Just Nu
Text: Otto Johansson
Ålandstidningen