Två kvinnor som äter glass på gågatan i Mariehamn.
Sevärt

Mariehamn – årets stadskärna 2024!

Mariehamn lockar med ett levande centrum och ett brett och varierat utbud. På stadens gator trivs både ålänningar och besökare bland butiker, caféer, restauranger och attraktioner.

Tillsammans med City Mariehamn arbetar Mariehamns stad aktivt för att stärka stadens attraktionskraft, och det har gett resultat. Det är i det närmaste unikt att en stad i Mariehamns storlek kan erbjuda så mycket shopping, matupplevelser, kultur och evenemang. Målet är att skapa och upprätthålla ett levande och trivsamt centrum, fyllt av handel, god mat, upplevelser och service året om.

Finlands bästa stadskärna

Alla gemensamma satsningar i centrum har också lönat sig. I år blev Mariehamn utsedd till årets stadskärna i Finland! Här finns helt enkelt något för alla. I den lilla storstaden hittar du fler än 70 butiker och över 30 restauranger och caféer. Det får både invånare och besökare att välja centrum för shopping, mat och umgänge. De flesta butikerna är små och unika och säljer både lokala produkter och internationella varumärken.

Satsningar i city

De senaste åren har det gjorts många insatser för att öka stadens trivsel och skapa ett livskraftigt centrum. Gågatan har fått platsbyggda möbler som tillför grönska och fler sittplatser. På torget finns ett skyddande tak för torghandeln.

Sommartid förlängs gågatan och pyntas med flaggspel, blommor och specialdesignade åländska sommarmöbler. Här sitter du gärna i solen och umgås, omgiven av smultron och de blomstrande planteringarna.

På torget kan du samla vänner eller familj och spela sällskapsspel i stort format. Från vår till höst finns spelplaner på torgets östra sida samt pjäser och tillbehör att låna i trälådorna intill. Spela jätteschack, Fia och dart med ärtpåse. Du kan också hoppa hage, tävla i labyrinten eller leka i den nya lekparken.

Från oktober till mars lyser stadens nya vinterbelysning upp i mörkret. Belysningen har ett maritimt tema med vågor och kompasser. Den ståtliga, lysande älgen Råland hittar du vid torget.

Pulsen hittar du i centrum

Året om fylls Mariehamns centrum med evenemang och händelser. Ta del av livemusik, aktiviteter, torgförsäljning och mycket mer för hela familjen. Besök även stadens sommarloppisar, höstens Open by Night, Julen öppnar i City, julmarknader, sportlovsaktiviteter, påskmarknader och Vår i City.

Fler artiklar inom samma kategori

Fler artiklar inom samma bransch