Har du koll på att Emmaus varumottagning har lämnat stan? Numera är det nämligen till Emmaus Norrböle som du ska lämna dina grejer, både smått och stort.
- Det är ett tag sen vi flyttade, men det är fortfarande många som ännu åker in till Strandgatan för att lämna grejer, säger Cecilia Berglund vid varumottagningen i Norrböle.
- Mindre mängder kan du i undantagsfall lämna in i våra butiker, men eftersom allt ändå transporteras ut till Norrböle föredrar vi att ta emot donationerna där när det är möjligt. Vi har samma öppettider som butiken vid bygg- och möbelreturen.
Bistånd och meningsfull sysselsättning
Till Emmaus kan du föra allt som du själv inte använder eller behöver. Tänk bara på att dina saker bör kunna säljas och användas i det skick du lämnar in dem.
- Vår verksamhet är beroende av donationerna så allt som är helt och rent mottar vi med glädje! säger Cecilia. På grund av den stora mängden varor vi får in är det däremot inte möjligt för oss att rengöra eller reparera donationerna utan vi är tvungna att slänga sånt som inte är användbart på grund av att det är trasigt eller smutsigt. Vi betalar också för vårt avfall, precis som alla andra.
Majoriteten av donationerna skickar Emmaus sen vidare på utlandsbistånd till sina samarbetspartners, som i sin tur använder dem för att driva verksamhet i länder med stora sociala och ekonomiska klyftor.
- I år kommer vi att skicka varutransporter till Emmaus-grupper i Peru, Togo och Estland. Vi ger också ekonomiskt bistånd, så ditt bidrag hjälper lika mycket vare sig det skickas utomlands eller säljs här, förklarar Cecilia.
I Emmaus verksamhet jobbar dessutom anställda, personer på arbetsträning och frivilliga tillsammans. Här är den sociala aspekten viktig – genom en meningsfull sysselsättning kan Emmaus motverka marginalisering och ensamhet och stödja människor på Åland till ett bättre liv. Inlämningen och butikerna är arbetsplatser där alla kan få träna på att arbeta och få vara en del i en gemenskap.
Konsumtion med eftertanke
Emmaus uppmuntrar också till återanvändning, men Cecilia poängterar att det viktigaste egentligen är att konsumera mindre.
- Alla som kommer in och ser hur vi har det i sorteringen blir väldigt överraskade över mängden vi hanterar här till vardags och hur mycket överflöd vi har att ge bort bara här på lilla Åland.
Cecilia tipsar därför om att köpa mindre och helst använda det du redan har. När du verkligen behöver något, leta gärna efter begagnat i första hand.
- Vi får verkligen in allt och lite till så har man bara lite tålamod kan man hitta det mesta i våra butiker. Annars är mitt bästa tips är att reparera! Våra saker har mycket mer livslängd än vi ger dem.
Om du inte vet hur du ska göra eller var du ska börja erbjuder Emmaus ibland workshops i sina sömnads- och träverkstäder.
- Så har du inte kunskapen eller verktygen är du välkommen på någon av dem!