Verk av finska origamikonstnären Juho Könkölä.
Museer på Åland

Konst och historia på samma museibiljett

En förtjusande dos konst i kombination med åländsk kulturhistoria får du vid ett besök vid Ålands konstmuseum och Ålands kulturhistoriska museum, som delar lokaler i Mariehamn.

En tur genom Ålands historia börjar vid Ålands kulturhistoriska museum, som presenterar ögruppens 7500-åriga historia i sin basutställning. Museet lotsar dig genom en kronologisk berättelse från tiden med de första ålänningarna till dagens globala och självstyrda samhälle. Längs vägen får du lära dig att de envisa öborna har jagat säl, livnärt sig på jordbruk och fiske, seglat på världshaven och tillhört Sverige, Ryssland och numera Finland. Museet introducerar även Kastelholms slott, Eckerö post- och tullhus och Bomarsunds fästning och knyter samman de historiska ledtrådarna till en enda berättelse. Kulturhistoriska presenterar även flera temautställningar under året. I sommar visas frimärken som bär på berättelser om Åland.

Samtidskonst

Ålands konstmuseum presenterar den åländska konsten ur ett brett perspektiv, från målningar och skulpturer till installationer. Konstmuseets samlingsutställningar varierar under året med teman som ofta överraskar med både bredd och oväntade kombinationer. Dessutom visar museet specialutställningar som kontinuerligt erbjuder besökarna nya konstintryck och influenser.

I sommar visar konstmuseet en färgsprakande och fängslande utställning. Du får möta HC Berg och Satu Kiljunen, två konstnärer som utmanar dina sinnen och lockar med problematiken mellan det två- och tredimensionella. Utställningen följs sen av den finska origamikonstnären Juho Könkkölä i höst.

Ålands museum

Ålands kulturhistoriska museum 

Ålands konstmuseum 

I entrébiljetten ingår inträde till både Kulturhistoriska och Ålands konstmuseum.

Fler artiklar inom samma kategori

Fler artiklar inom samma bransch