Havsutflykt till Sälskärs fyr.
Aktiviteter

Havsfyrar och spännande vrakdykning

Fina dagar är en tur till en av Ålands havsfyrar idyllisk, nästan magisk. Annat är det vid stormar och oväder, då är det lätt att förstå varför vraken i de åländska vattnen är så många.

Det är fascinerande att försöka föreställa sig hur fyrmästaren och fyrvaktarna levde ute på öarna, speciellt under vinter-
halvåret. Vid Lågskärs fyr levde fyrvaktarna dessutom med sina familjer. Som mest bodde ett 30-tal personer på ön.

Till Sälskärs fyr norr om Åland går utflyktsbåt från både Skarpnåtö i Hammarland och Snäckö i Geta. Fyren var bemannad 1868-1949 innan den automatiserades som den första fyren i Finland.

Märkets fyr är varken hög eller ståtlig men fängslande där den klamrar sig fast på sin isolerade klippö. Vid friska vindar kan vågorna slå över hela ön. Fyren invigdes 1885 och automatiserades 1976.

Vrakdykning

Ålands hav är även en skattkista för vrakdykare med många välbevarade vrak, tack vare en unik dyklagstiftning. Nere vid vraken är det som om tiden stannat, det ser ut som den dag då fartyget sjönk med alla detaljer på plats.

Skonerten Balder, ångfartyget SS Belliver och järnbarken Plus är bara några exempel. Eftersom Plus påminner om segelfartyget Pommern kan du ge dykupplevelsen en extra dimension genom att börja med en rundvandring på Pommerns däck innan du fortsätter ner till Plus för samma vyer under ytan.

Boka alltid din dykutflykt via en av dykguiderna på Åland. De har stor kunskap om dykplatser och vrakens historia samt de tillstånd som krävs för dykning.

Fler artiklar inom samma kategori

Fler artiklar inom samma bransch