Delvis uppskuret svartbröd med smör på ett fat.
Recept

Åländskt svartbröd – en lång och kärleksfull tradition

Förr i tiden var det vanligt med mörka, sötade rågbröd som bakades som näringsrik vägkost för säljägare, fiskare och sjömän. I dag äts det mörka brödet som vilket bröd som helst, till frukost, med ost eller till måltider med till exempel fiskrätter.

Men frågan som det tvistas om är hur ett äkta svartbröd ska smaka. Ska det vara sött, luftigt, torrt eller fuktigt?

Så smakar ett äkta svartbröd

Det är förstås en smaksak vad man väljer idag, men om man vill smaka på ett svartbröd i gammaldags stil är det klart vad man ska leta efter. Det ursprungliga svartbrödet innehöll inte vetemjöl och var inte heller särskilt sött, eftersom både vete och sirap var dyrbara ingredienser. Resultatet var ett kompakt och torrt bröd med lång hållbarhet.

I dag bakas svartbröd i gammaldags stil av flera fiskare och några små bagerier i den åländska skärgården, medan de större åländska bagerierna valt en mjukare och sötare stil på svartbrödet.

Foto: Visit Åland / Tiina Tahvanainen.

Recept

Grädda ditt eget åländska svartbröd, mustigt och gott!

500 g malt (grovt)
1,2 kg rågmjöl (grovt)
1,3 kg grahammjöl
3-4 dl sirap
40 g jäst
2,5 l vatten
salt efter smak
kaffe och sirap till smörjningen av kakorna

Dag 1:

Rör ner 1/3 av maltet och 1/3 av rågmjölet noggrannt med träslev i 8 dl varmt vatten under ca 15 minuter. Strö lite malt och rågmjöl som ett täcke över degen. Täck över bunken med handdukar och en filt så den hålls varm och låt degen vila i 20 minuter.

Degen rörs om igen och ca 8 dl kokande vatten hälls på, litet i sänder. Rör ca 15 minuter.

Strö 1/3 av maltet och 1/3 av rågmjölet över degen som ett täcke. Handdukar och filt läggs tätt över degen igen. Låt vila 20 minuter.

Degen rörs kraftigt i minst 15 minuter. Kokande vatten hälls på, litet i sänder, under kraftig omrörning. Den sista malten och nästan allt rågmjöl strös över degen. Handdukar och filt läggs tätt över degen igen. Låt vila i 20 minuter.

Degen rörs åter kraftigt i ca 15 minuter. Ungefär 1 tsk jäst smulas över degen och rörs ner. Det sista rågmjölet strös över degen. Handdukar och filt läggs tätt över degen igen och den får jäsa över natten.

Dag 2:

Resten av jästen smulas, löses upp i sirapen och tillsätts degen, grahammjölet tillsätts (spara lite till utbakningen) och man knådar tills degen lossnar från handen och ”smäller” (degen pratar, brukar man säga). Lite mjöl strös över degen som ska ”korsas” (man tryckte förr in ett kors i degen med handsidan). Handdukar och filt läggs tätt över degen, som får jäsa tills den verkar färdig att bakas ut.

Degen läggs upp på bakbordet och delas i 8 lika stor delar, av vilka man ut 1,5 cm tjocka kakor som får jäsa och naggas.

Kakorna gräddas i ca 225 ° under 15-20 minuter. Genast då bröden tas ur ugnen skall de smörjas rikligt med en blandning av kaffe och sirap – glöm inte att smörja undersidan. Man kan också hastigt doppa ned hela kakan i blandningen. Bred snabbt dukar över kakorna så att de hålls mjuka. De hålls väl nedbäddade tills de är ljumma, då smörjs de igen.

Låt kakorna torka upp efter andra smörjningen, trava dem parvis med övre sidan mot varandra, packa in dem tätt i folie och ”ugnstånda” dem i 100-150 ° på nedre ugnfalsen i 6 timmar – eller tills bröden är svarta. I ugnen skall det stå ett kärl med vatten medan ugnsståndningen pågår. Ugnsståndningen innebär att brödet ”sötmar” under den svaga värmens påverkan – brödet blir svart och sött.

När kakorna tas ut från ugnen packas de väl in i handdukar och en filt för att svalna långsamt. Låt sedan svartbrödet stå nedbäddat i två dygn. Smaken blir bättre för varje dag.

Källa: Ålands Marthadistrikt r.f. (2002): Ät med hela mun – Traditionell åländsk mat.

Fler artiklar inom samma kategori

Fler artiklar inom samma bransch